Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
2.Poncz:
Do wody dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Podzielić na dwie równe części.
3.Prażony słonecznik:
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i mleko, wymieszać. Wsypać słonecznik, krótko wymieszać. Wyłożyć cienką warstwą do dowolnej silikonowej formy lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ostudzić i pokruszyć w rękach.
4.Masa kajmakowa:
Do masła powoli dodawać masę kajmakową, cały czas przy tym miksując. Do gotowej masy dodać połowę całkowicie ostudzonego i pokruszonego prażonego słonecznika, krótko wymieszać mikserem.
5.Wykonanie:
Dolny blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę masy kajmakowej, przyłożyć drugą połową biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć resztę masy kajmakowej, posypać resztą prażonego słonecznika.
Komentarze