Uwielbiam tą zupę jest idealna i każdy w moim domu ją chętnie zjada.
1 godz. 20 min
Składniki:
3 sztuki białej kiełbasy
10 ziemniaków
kilka kulek pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
łyżka vegety
żurek
100 ml śmietany 30%
sól
pieprz
Śląska zalewajka z białą kiełbasą żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Wsyp do miski dodaj kiełbasę, pieprz, liście i ziele, zalej wodą. Gotuj ok 30 minut,
2.Dodaj majeranek, vegetę oraz wlej żur. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok 15 minut. Po tym czasie wlej do kubeczka śmietanę i dodaj do niej trochę zupy. Wlej do garnka. Pogotuj jeszcze z 3 minutki.
Komentarze