Śląski Gornek

4.49 (149 ocen)

  • 3 godz.

Idealne danie na ciepłe, wakacyjne dni, które można wykonać w plenerze. Wraz z moją rodziną przygotowujemy je w specjalnym żeliwnym kociołku nad paleniskiem, który jeszcze lepiej oddaje smak tego prostego i smacznego dania.

  • 3 godz.

Składniki:

  • główka kapusty
    5 cebul
    4 ząbki czosnku
    pół kg kiełbasy
    pół kg mięsa mielonego
    400 g mięsa wieprzowego
    5 czerwonych papryk
    1 kg ziemniaków
    4 marchewki
    smalec
    przyprawy do smaku : słodka i ostra papryka, pieprz, sól, oregano, majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Śląski gornek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód kociołka należy wyłożyć liśćmi kapusty. 1. Garnek należy wysmarować smalcem. Na spód układamy liście kapusty.
  • Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do kociołka. 2. Cebulę, kiełbasę, paprykę, marchewkę i ziemniaki kroimy w talarki i wraz z mięsem mielonym wrzucamy do garnka. Kapustę należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również wrzucić do garnka. Czosnek kroimy na pół i łączymy ze wszystkimi składnikami. Wcześniej zapeklowaną wieprzowinę kroimy na grubszą kostkę i dodajemy do dania. Doprawiamuy do smaku przyprawami.
  • Całość przykrywamy liśćmi kapusty oraz pokrywką. 3. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i pokrywką. Gotujemy nad paleniskiem okolo 2 godz.

Porady

Potrawę można również wykonać w tradycyjnym garnku na piecu. Wyłożenie kociołka liśćmi kapusty zapobiega przypaleniu się potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować