śląskie bułeczki

4.49 (185 ocen)

  • 40 min

Domowe pieczywo jest najlepsze: długo świeże, miękkie i pachnące. A na pewno zdrowsze bo bez polepszaczy i spulchniaczy

  • 40 min

Składniki:

  • *na 10 dość dużych bułek:
    Składniki:
    550 g mąki + do podsypania
    1 roztrzepane jajko
    150 ml letniego mleka
    100 ml wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 małe łyżeczki soli
    30 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Śląskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i dwiema łyżkami letniego mleka. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i połączyć z zaczynem. Dodać miękkie (nie stopione) masło, jajko i resztę składników. Wyrabiać. Wyrabiałam najpierw mikserem, a jak składniki się połączyły to ręcznie aż ciasto było gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, oprószyć mąką i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Przed pieczeniem można naciąć nożem. Piec w 200*C około kwadransa.

Porady

do ciasta można dodać ziarna lub ulubione dodatki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować