Domowe pieczywo jest najlepsze: długo świeże, miękkie i pachnące. A na pewno zdrowsze bo bez polepszaczy i spulchniaczy
40 min
Składniki:
*na 10 dość dużych bułek:
Składniki:
550 g mąki + do podsypania
1 roztrzepane jajko
150 ml letniego mleka
100 ml wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 małe łyżeczki soli
30 g miękkiego masła
Śląskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i dwiema łyżkami letniego mleka. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i połączyć z zaczynem. Dodać miękkie (nie stopione) masło, jajko i resztę składników. Wyrabiać. Wyrabiałam najpierw mikserem, a jak składniki się połączyły to ręcznie aż ciasto było gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, oprószyć mąką i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Przed pieczeniem można naciąć nożem. Piec w 200*C około kwadransa.
Komentarze