Śledź w oleju z przyprawami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis: Jerzy Knappe, fotografia: Mariusz Robak

  • Łatwy

Składniki:

  • - śledzie solone (lub matiasy w oleju): 6 sztuk
    - mleko: 2 szklanki
    - cebula (czerwona): 2 sztuki
    - cebula (biała): 2 sztuki
    - curry do smaku: 1 szczypta
    - zioła prowansalskie do smaku: 1 szczypta
    - olej rzepakowy: 2 szklanki
    - goździki: 3 sztuki
    - rodzynki: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź w oleju z przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wypatroszyć, obrać ze skóry i usunąć pęsetą jak najwięcej ości. (W przypadku korzystania ze śledzi matiasów należy odlać olej znajdujący się w opakowaniu i pokroić śledzie w dzwonka). Tak przygotowane śledzie wypłukać i moczyć w wodzie przez mniej więcej godzinę, 2 razy zmieniając wodę.
  • 2. Następnie moczyć ryby przez 20 minut w mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w dzwonka. Naszykować słoik i ułożyć na dnie warstwę śledzi, po czym przykryć warstwą pokrojonej w talarki cebuli czerwonej i posypać rodzynkami, dodając 2–3 goździki.
  • 3. Układać naprzemiennie warstwę śledzi i warstwę cebuli z przyprawami. Na końcu zalać wszystko olejem rzepakowym. Taki jest do śledzi najlepszy.
  • 4. W drugim słoiku ułożyć warstwę śledzi, warstwę białej cebuli
    (jeśli przeszkadza wam jej wyrazisty smak, należy ją sparzyć na durszlaku wrzątkiem) i każdą warstwę posypać mielonym curry i szczyptą ziół prowansalskich.
  • 5. Jeśli nie tolerujecie oleju rzepakowego albo jeśli nie potraficie się obejść bez oliwy z oliwek, proszę bardzo, możecie jej użyć. Zalać wszystko olejem lub oliwą, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. Smaki muszą się przegryźć, przyprawy wydobyć swoje bogactwa. Dlatego śledzie będą najlepsze następnego dnia.

    Przyrządzam w ten sam sposób śledzie z miodem i cynamonem oraz z papryczką chilli i bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować