Śledź w sosie jogurtowo-miodowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Śledzie w tym sosie są pyszne, lekkie i delikatne w smaku.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 12 płatów śledzia w solance
    300 g. jogurtu naturalnego gęstego
    125 g. jabłka
    65 g. cebuli
    30 g. miodu
    1-2 łyżki oleju

    natka pietruszki, wykałaczki

Śledź w sosie jogurtowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie dobrze wymoczyć ok. 4 godzin, zmieniając im w tym czasie wodę co najmniej 2 razy.
    Wymoczone i osączone z wody śledzie skropić olejem.
    Jabłka i cebulę pokroić w grubą kostkę, połączyć z jogurtem i miodem, dokładnie wymieszać.
    Zwijać płaty śledziowe (tworząc "kominy") i spinać je wykałaczkami. Układać na półmisku,a następnie nałożyć do nich delikatnie sos. Na koniec udekorować np. natką i jabłkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy