Śledz po cygańsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Śledzie w pomidorowym sosie. Smaczne i wyraziste w smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • śledzie matjas 6 płatów
    papryka czerwona 1
    cebula 1
    ketchup pikantny 4 łyżki
    koncentrat pomidorowy 2 łyżki (u mnie domowy z pomidorów z ogródka)
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    cukier 1/2 łyżeczki
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledz po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej jeśli filety są od razu z cebulką. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na oliwie. Paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i smażymy aż papryka zmięknie. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy. Dodajemy cukier i podsmażamy. Wlewamy tyle wody, aby zrobił się gładki sos. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy z filetami, nakrywamy folia spożywczą i odstawiamy do lodówki. Filety są lepsze na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować