6 sledzi solonych np. litewskich
Mleko
800 ml wody
200 ml octu 10%
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
9 ziaren kolorowego pieprzu
1 płaska łyżeczka gorczycy
Sól do smaku
4-5 łyżeczek cukru
4 duże cebule
200 ml białego wina Ciociosan
4 łyżki oliwy
Sok z połowy cytryny
Śledż solony w occie i winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sledzie z beczki wypatroszyć,oczyścić,pokroić w dzwonka,ostrożnie ściągnąć skórę i ciemną błonkę ze środka,opłukać,namoczyć ok 2godz w zimnej wodzie,potem odlać wodę a zalać mlekiem na ok.2 godz.Przepłukać wodą.
Zagotować 800ml wody i 200ml octu 10% z 2 listkami laurowymi,5 ziarnami ziela angielskiego,9 ziaren kolorowego pieprzu,1 płaską łyżeczką gorczycy,solą do smaku, 4-5 łyżeczkami cukru,oraz 4 duże cebule pokrojone w krążki.Gotować wolno,aż cebula zmięknie.Schłodzić.Do zimnej zalewy dodać 200 ml białego wina Ciocosan i 4 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z połowy cytryny.
W słoju na dno włożyć trochę cebuli,śledzie,cebula i tak do wyczerpania produktów.Na wierzchu ma być , zalać całość zalewą.Zakręcić słoik i wynieść w chłodne miejsce.Można trzymać do 2 tygodni.
Porady
radzę zrobić podwójną porcję, bo znikają zbyt szybko
Komentarze