Śledzie (matjasy) w sosie słodko - kwaśnym

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

pyszna kompozycja śledzi z dodatkiem suszonych owoców na stół Wigilijny lub inne imprezy "biesiadne"

  • 60 min

Składniki:

  • śledzie solone "matiasy", 60-70 dag
    cebula duża, 1 szt.
    oliwa z oliwek, 3/4 szklanki
    ocet winny biały 6%, 1/4 szklanki
    cukier, 2 łyżki
    koncentrat pomidorowy 30 %, 85 g
    rodzynki, 100 g
    śliwki suszone bez pestek, 150 g
    gorczyca, 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie (matjasy) w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śledzie wymoczyć, umyć, osączyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki
  • image-0r7fwqq 2. cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie i ostudzić i dodać do pokrojonych śledzi
  • image-1s0tjek 3. śliwki pokroić w paski i wraz z rodzynkami dodać do śledzi UWAGA : rodzynki i pokrojone śliwki można na 2-3 dni przed przyrządzeniem naszych śledzi wymoczyć w alkoholu (np. rumie) (opcjonalnie)
  • image-13uov6x 4. zrobić zalewę poprzez połączenie octu,cukru,oliwy i przecieru i wystudzić
  • image-0r5atu4 5. wszystkie składniki dokładnie połączyć
  • 6. wystudzoną zalewą zalać śledzie, dodać gorczycę i wszystko wymieszać a następnie włożyć do lodówki na 2-3 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować