Śledzie miodowe z bakaliami

5 (1 ocen)

Smaczna propozycja na świątecznego lub karnawałowego śledzika z dodatkiem bakali.

Składniki:

  • 4 śledzie matias
    2cebule
    pół szklanki śliwek kalifornijskich
    pół szklanki orzechów włoskich
    pół szklanki rodzynek sułtańskich
    miód łyżka płynnego miodu
    1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    200ml oleju
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie miodowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w pióra cebulę i zeszklić. Dodaj do cebuli posiekane orzechy, rodzynki, śliwki i przecier. Smażymy wszystko około 5-10 minut. Pozostaw do wystudzenia.
  • 2. Gdy masa wystygnie dodaj miód i śledzie pokrojone w małe słupki i wszystko dokładnie wymieszaj. Lekko doprawić.
    Tak przygotowane śledzie wkładamy do dużego słoika i umieszczamy w lodówce.

Porady

Takie śledzie najlepiej smakują po minimum 24 godzinach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować