Moja rodzina uwielbia śledzie pod każdą postacią. Tym razem są to śledziki na słodko z rodzynkami i miodem, są delikatne w smaku i bardzo szybko znikają z talerza.
20 min
Składniki:
Składniki:
60 dag płatów śledziowych
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżka miodu
Sól do smaku
Przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
3 cebule
Śledzie na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: śledzie wymoczyć(przed końcem moczenia sprawdzić czy nie są słone), odsączyć na durszlaku, pociąć na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać, wrzucić cebulę, usmażyć by nie była twarda, posolić. Następnie dodać przecier pomidorowy, sok z cytryny, rodzynki, przyprawy, miód, całość wymieszać, dusić jeszcze około 5 minut. Wystudzić. W misce lub słoju układać na przemian masę cebulową, śledzie aż do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc by składniki się połączyły.
Porady
1. do masy cebulowej można dodać garść orzechów włoskich.
Komentarze