Zrobiłam je na prośbę męża który uwielbia śledzie z grzybami
Składniki:
50 dag matiasów
4 duże cebule
10 suszonych grzybów
8 suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka oleju
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
5 jagód jałowca
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
Marynata:
2 szklanki wody
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 goździki
2 ziarna pieprzu
1/4 szklanki octu spirytusowego
1/2 łyżeczki cukru
Śledzie gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Marynata: Wodę zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, cukier,ocet i odstawiamy do wystudzenie.Do marynaty dodajemy filety śledziowe i odstawiamy na 4h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy i kroimy w mniejsze paski.
2.Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie grzyby gotujemy w tej wodzie do miękkości,odcedzamy i studzimy. Śliwki kroimy w cienkie paseczki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy.Cebulę kroimy w cienkie piórka dodajemy olej i smażymy na bardzo małym ogniu około 10min. Do podsmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy,ziele angielskie,liść laurowy, jałowiec,śliwki oraz grzyby. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,majerankiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy pomidorowej dodajemy śledzie i mieszamy.
Komentarze