Śledzie gajowego

4.43 (209 ocen)

Zrobiłam je na prośbę męża który uwielbia śledzie z grzybami

Składniki:

  • 50 dag matiasów
    4 duże cebule
    10 suszonych grzybów
    8 suszonych śliwek bez pestek
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    szklanka oleju
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    5 jagód jałowca
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól i pieprz do smaku

    Marynata:
    2 szklanki wody
    2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    2 goździki
    2 ziarna pieprzu
    1/4 szklanki octu spirytusowego
    1/2 łyżeczki cukru






Wystaw ocenę:

4.43 (209 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Marynata: Wodę zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, cukier,ocet i odstawiamy do wystudzenie.Do marynaty dodajemy filety śledziowe i odstawiamy na 4h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy i kroimy w mniejsze paski.
  • 2. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie grzyby gotujemy w tej wodzie do miękkości,odcedzamy i studzimy. Śliwki kroimy w cienkie paseczki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy.Cebulę kroimy w cienkie piórka dodajemy olej i smażymy na bardzo małym ogniu około 10min. Do podsmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy,ziele angielskie,liść laurowy, jałowiec,śliwki oraz grzyby. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,majerankiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy pomidorowej dodajemy śledzie i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować