Śledzie pieczone w sosie pomidorowym

4.5 (157 ocen)

  • 45 min

Doskonałe do pieczywa! Z gotowych, upieczonych śledzi wystarczy delikatnie wyjąć kręgosłupy, a jeśli komuś nie przeszkadzają pojedyncze pozostałe ości (zresztą bardzo drobne i miękkie) może je spokojnie zjeść, dostarczając sobie dodatkowo sporej dawki wapnia.

  • 45 min

Składniki:

  • okrągłe naczynie żaroodporne około 22 cm

    1 kg wypatroszonych świeżych śledzi (bez ogonów, głów i płetw)
    500 g przecieru pomidorowego (passaty)
    3 średnie cebule pokrojone w kostkę
    3 ziela angielskie
    1 listek laurowy
    ¼ szkl zwykłego octu
    0,5 szkl. oleju
    0,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Śledzie pieczone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 °C.
    Przecier pomidorowy wraz z resztą składników (oprócz śledzi) umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
    W międzyczasie przygotować naczynie żaroodporne.
    Gorącą zalewę rozprowadzić na dnie naczynia. Na to położyć pierwszą warstwę śledzi, polać częścią zalewy, znów śledzie i tak do końca, aż wykorzystamy wszystkie śledzie i zalewę. Pamiętajmy, aby zaczynać i kończyć na zalewie. Mnie wyszły trzy warstwy śledzi, pięć warstw zalewy.
    Gotową potrawę od razu włożyć do gorącego piekarnika i piec 25 min. bez przykrycia.
    Wyjąć z piekarnika, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia.

Porady

Takie śledzie można spokojnie przez tydzień trzymać w lodówce. Można również gorące zawekować w słoikach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować