Śledzie po kaszubsku

4.97 (160 ocen)

Pyszne śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym z pieczarkami i cebulką. Często przyrządzam te śledzie na wigilijny stół, bardzo smakują moim domownikom.

Składniki:

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych

    2 cebule

    200 gram pieczarek

    100 gram koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka majeranku

    1 łyżka miodu lub cukru

    2 łyżki octu

    sól,pieprz

    0,5 szklanki oleju

    olej do smażenia

    Do wymoczenia śledzi:

    2 szklanki wody

    1/4 szklanki octu

Wystaw ocenę:

4.97 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie przekładamy do miski zalewamy wodą z octem, moczymy przez godzinę, jeśli są słone to więcej. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli, Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry, smażymy oleju na osobnej patelni do momentu odparowania wody. Do usmażonej cebuli dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy, ocet, miód, majeranek i olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ostudzonego sosy, delikatnie mieszamy.

Porady

Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować