Śledzie po kaszubsku

5 (159 ocen)

Przepis jest prosty, bez wyszukanych składników a efekt zaskakująco pyszny.

Składniki:

  • 400g filetów śledziowych (u mnie w oleju)
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 średnie cebule
    1,5 łyżki cukru
    3 łyżki octu (u mnie winny, można zastąpić dowolnym)
    5 liści laurowych
    5 ziaren ziela angielskiego
    szczypta pieprzu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie myjemy i moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie, po czym dokładnie je osuszamy.
  • 2. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Zalewamy wodą i dusimy 15-20 minut, do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy 5-10 minut. Studzimy.
  • 3. Śledzie kroimy na kawałki. Na dnie miseczki układamy warstwę sosu, warstwę śledzi - do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się sos.
  • 4. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować