Śledzie po kaszubsku

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedna z bardziej popularnych i znanych wariacji na temat śledzia :-) Słodko-kwaśna, delikatna sałatka...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety śledziowe marynowane: 3 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - białe wytrawne wino: 4 łyżki
    - rodzynki: 50 gramów
    - suszone śliwki: 50 gramów
    - przecier pomidorowy: 2 łyżki
    - miód: 2 łyżki
    - olej: 1 łyżka

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, zdejmujemy skórę, kroimy na kawałki.
    Cebulę kroimy w półplasterki, śliwki kroimy na ćwiartki.
  • 2. Na oleju podsmażamy cebulę, jak zmięknie zalewamy winem, czekamy aż odparuje, dodajemy śliwki, rodzynki, przecier pomidorowy, miód, mieszamy dokładnie, dodajemy kilka łyżek wody, aby sos nie był za gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wystudzonym sosem zalewamy śledzie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy