Świetne na przystawkę podczas rodzinnych, świątecznych spotkań.
10 min
Dla 4 osób
Składniki:
opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą (500g)
puszka zielonego groszku konserwowego
3 jajka ugotowane na twardo
mały pęczek szczypiorku
5 rzodkiewek
mała cebula
pół szklanki majonezu
pół szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
liście sałaty
sól, pieprz
Śledzie po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wyjmij z zalewy, osusz z oleju na papierowym ręczniku. Pokrój na mniejsze kawałki.
2.Posiekaj jajka i szczypiorek. Rzodkiewki umyj, pokrój w drobną kosteczkę, dwie zostaw do dekoracji. Połącz z osączonym groszkiem. Dodaj majonez i śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
3.Na płaskim półmisku ułóż liście sałaty, na nich sałatkę, na sałatce porcje śledzia. Całość posyp wiórkami cebuli, ozdób szczypiorkiem.
Komentarze