Śledzie po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na czas przygotowania sosu śledzie wymoczyć w mleku.
Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Wymieszać i przesmażyć. Dodać liście laurowe, gorczycę oraz ziarna pieprzu. I smażyć do miękkości warzyw. Następnie dodać chrzan, przecier pomidorowy oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą. Sos odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Wystudzonym sosem zalać wymoczone płaty śledziowe, delikatnie wymieszać i odstawić najlepiej na noc do lodówki. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Komentarze