Śledzie tradycyjne

5 (155 ocen)

Przepyszne śledziki w oleju i occie, które obowiązkowo muszą znaleźć się na moim świąteczny stole.Śledziki tak przygotowane nie są za bardzo kwaśne, ani mdłe-są w sam raz !Rewelacyjne również na domowe imprezy.

Składniki:

  • 8 płatów matjasów
    3 cebule
    1 szkl. oleju
    1/2 szkl wody
    1/2 szkl octu
    2 łyżeczki gorczycy
    1/2 łyżeczki cukru
    20 ziarenek pieprzu
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Śledzie tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie najlepiej przez całą noc. Osuszyć i każdy kawałek pokroić na 4 części. Wodę z octem zagotować, dodać do niej przyprawy. Pogotować 5 min. Cebulę obrać i pokroić w piórka, na 10-15 sekund wrzucić do zalewy. Cebulkę odcedzić. W słoju układać warstwy śledzi na przemian z cebulką. Zalać olejem, a następnie zalewą. Odstawić do lodówki, po trzech dniach śledziki można zajadać same lub z kapką śmietany. Smacznego!

Porady

Zalewa musi być całkowicie zimna, inaczej śledzie dosłownie rozpuszczą się w słoiku!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować