Śledzie w oleju

0 (0 ocen)

  • 25 min

Na Wielkanoc, na piątek i dla fanów śledzika. Na imprezkę też przydatna potrawa:)

  • 25 min

Składniki:

  • 250g płaty śledziowe (matias)
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli
    łyżeczka octu winnego
    olej
    pieprz ziołowy
    natka pietruszki
    plasterek cytryny

Śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty namoczyć przez ok.15 min w wodzie przegotowanej.
  • 2. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki i wrzucić do miseczki.
  • 3. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i posolić szczyptą soli.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wymieszać cebulkę i czosnek ze śledziami.
  • 4. Zalać olejem i doprawić pieprzem.
    Ozdobić natką pietruszki i plasterkiem cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy