4 solone śledzie z beczki (lub 500 g filetów matjes )
150 ml majonezu
150 g zielonego groszku z puszki
2 małe ogórki konserwowe
2 jajka
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
cukier
pół pęczka szczypiorku
Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Śledzie namoczyłem ok. 12 godzin w wodzie ( jeśli lubicie łagodniejsze moczymy w mleku lub w mleku zmieszanym z wodą ). Po tym czasie odsączyłem na sicie, zdjąłem skórę, wyjąłem ości, podzieliłem wzdłuż na połówki i każdą pociąłem na 2-3 kawałki. Jeśli wykorzystamy filety śledziowe matjes to wystarczy opłukać je letnią wodą i pokroić.
Ugotowałem jajka na twardo, po ostudzeniu pokroiłem niezbyt drobno. Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i połączyłem z jajkami i groszkiem. Dodałem majonez, wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatką połączyłem ze śledziami. Posypałem pociętym szczypiorkiem.
Można też wyłożyć śledzie na półmisek i przykryć je sałatką.
Komentarze