Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami

4.49 (193 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Śledzik z sałatką

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 solone śledzie z beczki (lub 500 g filetów matjes )
    150 ml majonezu
    150 g zielonego groszku z puszki
    2 małe ogórki konserwowe
    2 jajka
    sok z połowy cytryny
    sól
    pieprz
    cukier
    pół pęczka szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyłem ok. 12 godzin w wodzie ( jeśli lubicie łagodniejsze moczymy w mleku lub w mleku zmieszanym z wodą ). Po tym czasie odsączyłem na sicie, zdjąłem skórę, wyjąłem ości, podzieliłem wzdłuż na połówki i każdą pociąłem na 2-3 kawałki. Jeśli wykorzystamy filety śledziowe matjes to wystarczy opłukać je letnią wodą i pokroić.

    Ugotowałem jajka na twardo, po ostudzeniu pokroiłem niezbyt drobno. Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i połączyłem z jajkami i groszkiem. Dodałem majonez, wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatką połączyłem ze śledziami. Posypałem pociętym szczypiorkiem.
    Można też wyłożyć śledzie na półmisek i przykryć je sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować