sok z buraków 2/3 szkl.
woda ciepła do smaku
ocet jabłkowy 2/3 szkl.
sól do smaku
sok pomarańczowy 1/2-2/3 szkl.
cynamon mielony
owoc jałowca
goździki całe
imbir świeży do smaku
liście laurowe
śledzie matjas 500 g
Śledzie w marynacie buraczanej z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kulki jałowca i część goździków rozgnieść na grube kawałki w moździerzu. Śledzie opłukać, osączyć , na papierowych ręcznikach, pokroić w szerokie paski i układać warstwami w słoiku przesypując przyprawami i plasterkami imbiru.
Wypełnić duży słoik tak, aby pozostało trochę miejsca na marynatę.
Sok z buraków połączyć z sokiem pomarańczowym, octem jabłkowym, odrobią soli i miodem. Mieszać do rozpuszczenia przypraw i dolać tyle wody, aby marynata nie była zbyt kwaśna. Trzeba jednak pamiętać, że część smaku wchłoną śledzie i marynata nie może być zbyt słaba. Zalać śledzie.
Na wierzch wsypać nieco zmielonego cynamonu i po 1-2 szt. całych przypraw. Słoik zakręcić i pozostawić kilka godzin w temp. pokojowej. Wstawić do lodówki na 5-7 dni.
Porady
Do marynaty można włożyć plasterki czosnku, drobno pokrojoną papryczkę chili, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy albo ziele angielskie.
Komentarze