Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowo - chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny, żeby straciły trochę soli. W trakcie namaczania dwukrotnie wymienić wodę. Odcedzić.
2.Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w talarki. Pogotować kilka sekund. Ostudzić.
Zalać zimną zalewą śledzie i odstawić pod przykryciem do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie wyjąć śledzie z zalewy. Jeżeli pozostawimy śledzie dłużej w zalewie, to stracą swoją jędrność.
Uwaga: cebula z zalewy jest już bezużyteczna, ponieważ straciła swoje wartości, oddając je do wody podczas gotowania.
3.SOS : Cebulę pokroić w półplasterki , dać do miseczki, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż puści sok.
Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę.
Śmietanę, majonez, chrzan, jabłko, ogórki, groszek, kukurydzę i odciśniętą w dłoniach cebulę (odłożyć sok) - wymieszać.
Doprawić pieprzem i solą. Skosztować i ewentualnie dodać odłożony sok z cebuli.
4.Zamarynowane śledzie pokroić w duże kawałki, zalać sosem, wymieszać.
Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły (np. na noc).
Przełożyć do salaterki i ozdobić według własnego pomysłu.
Porady
Czas przygotowania potrawy nie obejmuje czasu namaczania, marynowania i leżakowania w lodówce.
Komentarze