ŚLEDZIE W SOSIE ŚMIETANOWO - MAJONEZOWO - CHRZANOWYM

4.99 (147 ocen)

  • 50 min

Śledzie marynowane w łagodnej zalewie, dodane do wieloskładnikowego sosu, tworzą świetną potrawę na każdą okazję.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1 kg śledzi solonych - filetowanych (duże i jędrne)

    ZALEWA :
    - 1 1/3 szklanki octu 10%
    - 4 szklanki wody
    - 1 łyżeczka cukru
    - 5 ziarenek ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - 1 duża cebula

    SOS :
    - Śmietana kwaśna 12% opak. 360g
    - 5 łyżek majonezu
    - 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
    - 1 jabłko duże
    - 2 ogórki kiszone
    - 4 łyżki zielonego groszku z puszki
    - 1 duża cebula
    - 2 łyżeczki cukru
    - pieprz ziołowy, sól do smaku
    - 4 łyżki kukurydzy z puszki
Wystaw ocenę:

4.99 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowo - chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny, żeby straciły trochę soli. W trakcie namaczania dwukrotnie wymienić wodę. Odcedzić.
  • 2. Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w talarki. Pogotować kilka sekund. Ostudzić.
    Zalać zimną zalewą śledzie i odstawić pod przykryciem do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie wyjąć śledzie z zalewy. Jeżeli pozostawimy śledzie dłużej w zalewie, to stracą swoją jędrność.
    Uwaga: cebula z zalewy jest już bezużyteczna, ponieważ straciła swoje wartości, oddając je do wody podczas gotowania.
  • 3. SOS : Cebulę pokroić w półplasterki , dać do miseczki, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż puści sok.
    Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę.
    Śmietanę, majonez, chrzan, jabłko, ogórki, groszek, kukurydzę i odciśniętą w dłoniach cebulę (odłożyć sok) - wymieszać.
    Doprawić pieprzem i solą. Skosztować i ewentualnie dodać odłożony sok z cebuli.
  • 4. Zamarynowane śledzie pokroić w duże kawałki, zalać sosem, wymieszać.
    Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły (np. na noc).
    Przełożyć do salaterki i ozdobić według własnego pomysłu.

Porady

Czas przygotowania potrawy nie obejmuje czasu namaczania, marynowania i leżakowania w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować