Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

4.48 (188 ocen)

  • Łatwy

Świąteczna propozycja na podanie śledzi.

  • Łatwy

Składniki:


  • - płaty śledziowe: 4 sztuki
    - ziele angielskie: 1 szczypta
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - przecier pomidorowy: 1 opakowanie
    - suszona żurawina: 1 szklanka
    - cukier: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wlewamy pół na pół mleko z wodą i moczymy w nim śledzie ok. 2h. Nastepnie płuczemy je w czystej wodzie i kroimy na małe porcje. Do słoiczka wkładamy warstwami śledzie, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Tak przygotowane śledzie podlewamy sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowaną bazę śledziową przechowujemy w lodówce.
  • śledzie 2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, żurawinę, cukier i dalej dusimy około 5 - 7 minut – doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos odstawiamy do ostudzenia. W słoiku układamy na przemian śledzie i sos pomidorowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować