Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednego naczynia wlewamy pół na pół mleko z wodą i moczymy w nim śledzie ok. 2h. Nastepnie płuczemy je w czystej wodzie i kroimy na małe porcje. Do słoiczka wkładamy warstwami śledzie, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Tak przygotowane śledzie podlewamy sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowaną bazę śledziową przechowujemy w lodówce.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, żurawinę, cukier i dalej dusimy około 5 - 7 minut – doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos odstawiamy do ostudzenia. W słoiku układamy na przemian śledzie i sos pomidorowy.
Komentarze