Śledzie w pomidorach z cebulą

4.51 (182 ocen)

  • 25 min

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, właśnie te z duszoną cebulką w pomidorach smakują wyśmienicie, idealne na przekąskę.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg płatów śledziowych
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżka octu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
    Przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, listek laurowy
    2 duże cebule
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w pomidorach z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: płaty śledziowe wymoczyć, najlepiej w kilku wodach, osączyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki. Najlepiej przed końcem moczenia sprawdzić czy nie są słone. Cebulę obrać pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, dusić do miękkości, następnie dodać ocet, koncentrat pomidorowy, przyprawy, wymieszać wszystko, całość jeszcze dusić około 5 minut. Wystudzić. W salaterce układać warstwami kawałki śledzi, cebulę z przyprawami. Na wierzchu ma być masa cebulowa. Przykryć, odstawić najlepiej na całą noc, by składniki się połączyły.

Porady

1.zamiast koncentratu pomidorowego można użyć przecier pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować