Śledzie w pomidorach i miodzie

4.5 (195 ocen)

  • 40 min

Moja rodzina uwielbia śledzie, robię je bardzo często z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam je w lekko słodkim sosie z dodatkiem miodu, są pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 płatów śledziowych
    3 średnie cebule
    Liść laurowy
    Ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
    Olej rzepakowy(tyle by przykryć cebulę podczas smażenia)
    1 kopiasta łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w pomidorach i miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, osączyć na durszlaku, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Olej wlać na patelnię, dodać cebulę, usmażyć, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, miód, wymieszać, jeszcze całość smażyć około 5 minut by składniki się połączyły, wystudzić. Śledzie ułożyć w słoiku warstwami na przemian z masą cebulową. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki by śledzie nabrały odpowiedniego smaku i koloru.

Porady

1.do śledzi najlepiej użyć miodu wielokwiatowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować