Śledzie w zalewie

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis pochodzi z kuchni śląskiej. Śledzie są delikatne i pyszne.

Składniki:

  • ● 1 kg filetów z zielonych śledzi
    ● 4 cebule
    ● czerwona papryka
    Zalewa:
    ● 1 szkl. wody
    ● 3 szkl. octu
    ● 1,5 szkl. oliwy
    ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● łyżka soli
    ● 3 łyżki cukru
    ● 2 liście laurowe
    ● 8 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze śledzi usuwamy skórę.
    Ryby myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Kroimy w 3-4-cm
    kawałki.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w piórka. Paprykę myjemy,
    usuwamy gniazdo nasienne,
    miąższ kroimy w paski.
  • 3. Składniki zalewy mieszamy
    z cebulą i paryką i gotujemy
    ok. 5 minut. Dodajemy
    śledzie i gotujemy na małym
    ogniu kolejne 3 minuty. Przekładamy
    do słoików, starannie
    zakręcamy. Przechowujemy
    w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować