Śledzie w ziołach, suszonych pomidorach i papryce

4.49 (156 ocen)

  • 30 min

W domu odkąd pamiętam bardzo często gościły śledzie:) A dopiero od jakiegoś czasu poszukuję ich odmiennego wydania:) Te są bardzo aromatyczne a papryka i pomidory dodatkowo podkreślają smak całej sałatki.

  • 30 min

Składniki:

  • 600g filetów śledziowych solonych matias
    5 płatów pomidorów suszonych w oleju
    4 płaty papryki konserwowej
    4 cebule
    1 szklanka oleju – może być spod pomidorów
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżeczki majeranku suszonego
    1 łyżeczka octu
    Zalewa do cebuli:
    1,5 łyżki octu
    0,3 łyżki soli
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Papryka konserwowa

Śledzie w ziołach, suszonych pomidorach i papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć na kilka godzin w wodzie aby nie były bardzo słone. Cebulę pokroić w piórka przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Cebula ma być w całości nią zalana. Wlać ocet, posolić i dać ziele wraz z liśćmi. Gotować aż cebula zmięknie. Odcedzić na sicie, ostudzić. Śledzie pokroić w kawałki, przełożyć do miski wraz z zimną cebulą. Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, jeśli są długie to je przeciąć, dołożyć do śledzi. W oleju wymieszać zioła, dodać ocet i zalać mieszanką ryby. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do słoja, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 1 – 2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Śledzie Suszone pomidory Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować