W domu odkąd pamiętam bardzo często gościły śledzie:) A dopiero od jakiegoś czasu poszukuję ich odmiennego wydania:) Te są bardzo aromatyczne a papryka i pomidory dodatkowo podkreślają smak całej sałatki.
30 min
Składniki:
600g filetów śledziowych solonych matias
5 płatów pomidorów suszonych w oleju
4 płaty papryki konserwowej
4 cebule
1 szklanka oleju – może być spod pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki majeranku suszonego
1 łyżeczka octu
Zalewa do cebuli:
1,5 łyżki octu
0,3 łyżki soli
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
Śledzie w ziołach, suszonych pomidorach i papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie namoczyć na kilka godzin w wodzie aby nie były bardzo słone. Cebulę pokroić w piórka przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Cebula ma być w całości nią zalana. Wlać ocet, posolić i dać ziele wraz z liśćmi. Gotować aż cebula zmięknie. Odcedzić na sicie, ostudzić. Śledzie pokroić w kawałki, przełożyć do miski wraz z zimną cebulą. Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, jeśli są długie to je przeciąć, dołożyć do śledzi. W oleju wymieszać zioła, dodać ocet i zalać mieszanką ryby. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do słoja, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 1 – 2 dni.
Komentarze