Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami

4.51 (158 ocen)

Śledzie w wersji na słodko - z dodatkiem brzoskwiń i rodzynków. Połączenie tych składników z mieszanką przypraw korzennych daje niepowtarzalny smak i aromat. Świetna propozycja na przystawkę. Śledzie polecam szczególnie na świąteczne okazje - Boże Narodzenie, a także Wielkanoc.

Składniki:

  • 10 wymoczonych filetów śledziowych (łącznie 700 g)
    350 g brzoskwiń
    1 smukły por o długości 35 cm (120 g)
    2 ząbki czosnku
    100 g rodzynków
    5 łyżek oliwy
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    300 g jogurtu typu greckiego 10%
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    1/3 łyżeczki kurkumy
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki Sok Przystawki Sosy Salsa Dip

Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami 1. Oczyszczonego pora i obrany czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa, wsypać paprykę, kolendrę, kminek, kurkumę oraz chilli. Całość smażyć 5 min, mieszając.
  • Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami 2. Pozbawione pestek brzoskwinie pokroić w paski, dołożyć do zawartości garnka. Wlać sok z cytryny i dusić 10 min, często mieszając. Wystudzić.
  • Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami 3. Rodzynki sparzyć, osączyć i dołożyć do duszonych owoców z dodatkami. Wlać jogurt i całość wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami 4. Śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z przygotowanym sosem. Ewentualnie ponownie doprawić do smaku.

Porady

Potrawę najlepiej przygotować co najmniej 1 dzień przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować