Śledzie z brokułem

0 (0 ocen)

W kuchni lubię stosować nieoczywiste połączenia składników. Często staram się także wzbogacać różne potrawy o dietetycznie wartościowe warzywa. Tym razem padło na śledzika, którego podałam w towarzystwie sosu jogurtowego z brokułem. Domownikom danie bardzo smakowało. Polecam!

Składniki:

  • 6 większych filetów śledziowych a la matjas - uprzednio wymoczone (łącznie 600 g)

    Sos:
    250 g różyczek brokuła
    2 większe białe cebule (2 x 100 g)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    5 łyżek oliwy
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    kilka łyżek wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki

Śledzie z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z brokułem 1. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić brokuła, obrane i posiekane cebulę oraz czosnek. Wlać sok z cytryny, wsypać pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Całość dusić 15 min, często mieszając, podlewając także niewielką ilością wody. Warzywa wystudzić.
  • Śledzie z brokułem 2. Następnie dodać posiekaną zieleninę, jogurt oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać.
  • Śledzie z brokułem 3. Śledzie pokroić na nieduże kawałki i wymieszać z przygotowanym sosem. Podawać po uprzednim schłodzeniu.
    Potrawę najlepiej przygotować co najmniej dzień przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować