Zapraszam na pyszne śledziki, polecam je zwolennikom mieszania smaków ostrych i słodkich. Chili i cebulą świetnie balansuja smak słodkich rodzynek i kwaskowatego granatu.
2 godz. 10 min
Składniki:
5 matiasów
1 duża czerwona cebula
1 granat
pół papryczki chili
garść rodzynek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
1/3 szklanki oleju
szczypta cukru
Śledzie z granatem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojojną, przetartą cukrem cebulę, ziarenka granatu, rodzynki i pokrojone drobniutko chili.
W miseczce łączymy olej, miód, sok z cytryny i grubo zmielony pieprz.
Tak przygotowanym sosem polewamu śledzie. Mieszamy i pozostawiamy na minimum kilkanaście minut dp polaczenia się smakow. Smacznego,
Komentarze