Śledzie w smacznej odsłonie. Idealne na świąteczny stół
Składniki:
1 kg śledzia matias (odsączonego z wody)
200 ml octu spirytusowego 10%
400 g cukru
550 ml wody
2 liście laurowe
15 sztuk ziela angielskiego
2 goździki
1 średnia marchewka
1 średnia biała cebula
1 średnia czerwona cebula
Śledzie z dodatkiem goździków i czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną). Zalewa: do garnka wlewamy odmierzoną wodę, dodajemy cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Następnie do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną marchewkę oraz cebulę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy zalewa będzie chłodna dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.
Śledzie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w paski. W słoiku układamy naprzemiennie warstwy śledzi, cebuli i marchewki. Na koniec wlewamy zimną zalewę i zakręcamy. Śledzie chowamy do lodówki i marynujemy przez 24h (najlepiej 2 dni). Jednak im dłużej stoją tym są lepsze :)
Komentarze