Śledzie z karmelizowaną gruszką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Intrygujące połączenie piklowanych śledzi z karmelizowaną gruszką z pewnością sprawdzi się na stole wigilijnym. Polecam!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - gruszki: 2 sztuki
    - śledzie: 100 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - miód naturalny: 1 łyżka
    - sok z ogórków kiszonych: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczyć przez kilka godzin (najlepiej odstawić na noc) w wodzie lub mleku, dzięki czemu nie będą takie słone.
    Po tym czasie płaty śledziowe pokroić na kilkucentymetrowe kawałki a następnie zalać sokiem z ogórków kiszonych. Odstawić na minimum 2 godziny.
  • 2. Masło roztopić na patelni, obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki dusić pod przykryciem kilka minut, na złoty kolor.
    Odstawić do ostygnięcia i polać miodem.
  • 3. Gruszki przełożyć na talerz i przykryć odsączonymi z wody płatami śledziowymi.
    Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować