Śledzie z jajkiem i ogórkami w śmietanie

4.49 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To danie łączy ze sobą wyrazisty smak słonawego śledzia oraz cebuli z łagodnym majonezu, śmietany i jajka. Całość świetnie podkreśla kiszony ogórek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g filetów śledziowych a'la matias
    3 łyżki śmietany kwaśnej 12%
    3 łyżki majonezu
    duża czerwona cebula
    4 jajka
    2-3 ogórki kiszone
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Śledzie z jajkiem i ogórkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
    Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem, włożyć do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, jajko i ogórki pokrojone w mała kostkę. Dodać śmietanę wymieszana z majonezem. Wymieszać składniki. Prawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować