Śledzie są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie.
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów.
Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Komentarze