Śledzie z rodzynkami królewskimi

0 (0 ocen)

Te śledzie zawsze obowiązkowo muszą być na moim stole podczas domowych uroczystości. Są zarazem słodkawe i ostre. Smaki rewelacyjnie się przenikają.

Składniki:

  • 4 płaty śledzi marynowanych
    2 cebule
    Garść rodzynek królewskich
    5 łyżek keczupu
    1 szklanka wody
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    0,5 łyżeczki cukru
    2 łyżki octu
    Sól
    Pieprz
    Ostra czerwona papryka
    Olej do smażenia

Śledzie z rodzynkami królewskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.

Komentarze

Podobne przepisy