Śledzie z rodzynkami po Janikowsku

5 (193 ocen)

  • 30 min

Pyszne połączenie smaków słony-słodki-kwaśny, nic dodać nic ująć

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
    2 duże cebule,
    łyżeczka cukru,
    5 dkg rodzynek,
    łyżeczka soku z cytryny,
    łyżeczka cukru,
    szczypta soli,
    1/2 szklanki oleju,
    100 g przecieru pomidorowego.
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z rodzynkami po janikowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, a śledzie moczymy w zimnej. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1/2 szklanki oleju, dodajemy cebulę i ją szklimy następnie dodajemy cukier i podgrzewy aż się rozpuści. Sos lekko solimy dodajemy sok z cytryny, odsączone rodzynki. Całość chwilkę dusimy, dodajemy przecier i zagotowujemy.
    Filety kroimy w mniejsze kawałki w w miseczce mieszamy dokładnie z zimnym sosem.

Porady

Tak przygotowane śledzie dobrze jest odstawić na noc do lodówki. Śledzie można przechowywać w zamkniętym słoiku spokojnie 5 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować