150 g marchewki
60 g pietruszki
35 g selera
90 g pora
75 g ogórków konserwowych
1 małe jabłko-75 g ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
15 g rodzynek
230 g śledzia z zalewy octowej
2 łyżki oleju rzepakowego
30 g koncentratu pomidorowego
30 g ketchupu pikantnego
2 łyżki sosu teryiaki
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki octu jabłkowego
Śledzie z warzywami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( poza porem). Por pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić por i zeszklić. Następnie wrzucić rozdrobnione warzywa. Przesmażyć dwie minuty i podlać szklanką wody. Dusić do miękkości. Jeśli płyn odparuje, a warzywa nadal będą twarde jeszcze dodać wody ( u mnie wyszło około 400 ml wody).
2.Mniej więcej w połowie duszenia warzyw dodać rodzynki. W między czasie ogórka i jabłko pokroić w drobna kostkę. Dodać do warzyw na około 5-7 minut przed końcem duszenia.
3.W malej miseczce wymieszać 50 ml wody, z ketchupem i koncentratem oraz sosem teryiaki. Dodać na patelnię. Doprawić do wrzenia gotować całość jeszcze około minuty.
4.Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Dodać do warzyw, doprawić octem, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Smacznego!
Komentarze