ŚLEDZIE Z WARZYWAMI I RODZYNKAMI

0 (0 ocen)

Najlepsze śledzie jakie zrobiłam:)

Składniki:

  • 150 g marchewki
    60 g pietruszki
    35 g selera
    90 g pora
    75 g ogórków konserwowych
    1 małe jabłko-75 g ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
    15 g rodzynek
    230 g śledzia z zalewy octowej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    30 g koncentratu pomidorowego
    30 g ketchupu pikantnego
    2 łyżki sosu teryiaki
    Sól, pieprz do smaku
    2 łyżki octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie z warzywami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( poza porem). Por pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić por i zeszklić. Następnie wrzucić rozdrobnione warzywa. Przesmażyć dwie minuty i podlać szklanką wody. Dusić do miękkości. Jeśli płyn odparuje, a warzywa nadal będą twarde jeszcze dodać wody ( u mnie wyszło około 400 ml wody).
  • 2. Mniej więcej w połowie duszenia warzyw dodać rodzynki. W między czasie ogórka i jabłko pokroić w drobna kostkę. Dodać do warzyw na około 5-7 minut przed końcem duszenia.
  • 3. W malej miseczce wymieszać 50 ml wody, z ketchupem i koncentratem oraz sosem teryiaki. Dodać na patelnię. Doprawić do wrzenia gotować całość jeszcze około minuty.
  • 4. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Dodać do warzyw, doprawić octem, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować