Śledzie zapiekane pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Śledzie zapiekane pod beszamelem

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag świeżych śledzi,
    15 dag białych części porów,
    3 łyżki startego ostrego sera żółtego,
    sól,
    olej do smażenia.
    Do przygotowania formy:
    2 łyżki margaryny,
    2 łyżki tartej bułki.
    Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej,
    1 jajko,
    pół szklanki śmietany 18 % lub mleka,
    sól.
    Sos beszamelowy:
    1 łyżka masła,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 szklanka mleka, pieprz lub przyprawa chili, sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie zapiekane pod beszamelem 1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać do naczynia, dodać jajko oraz śmietanę, wymieszać trzepaczką na jednolite, gęste ciasto i posolić. Śledzie umyć ususzyć, lekko posolić, maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano, a następnie ostudzić. Pory poczyścić, opłukać, obgotować w lekko posolonej wodzie, osączyć i przekroić wzdłuż na pół. Przygotować sos: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem lub chili. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. W naczyniu układać warstwami śledzie, przekładając połówkami porów. Następnie polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem oraz sezonową surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować