Śledzie zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: mąkę przesiać do naczynia, dodać jajko oraz śmietanę, wymieszać trzepaczką na jednolite, gęste ciasto i posolić. Śledzie umyć ususzyć, lekko posolić, maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano, a następnie ostudzić. Pory poczyścić, opłukać, obgotować w lekko posolonej wodzie, osączyć i przekroić wzdłuż na pół. Przygotować sos: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem lub chili. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. W naczyniu układać warstwami śledzie, przekładając połówkami porów. Następnie polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem oraz sezonową surówką.
Komentarze