Niektóre osoby nie mogą jeść potraw z octem, to przepis dla nich-łagodny śledzik z kiszonym ogórkiem i cebulą.
Składniki:
Na słoik o pojemności 700 ml :
- 3 filety śledziowe matiasy
-1 duża cebula
-3 nieduże ogórki kwaszone + sok
-sok z jednej cytryny
-olej ok pół szklanki
-koper do dekoracji
-2 listki laurowe
-4 ziarenka ziela angielskiego
Śledzik marynowany bez octu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić w paseczki takie na jeden kęs, skropić obficie sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.
Ogórki pokroić w plasterki.
2.Układać warstwami w słoiku, aż do wyczerpania składników. Zalać sokiem z ogórków do połowy wysokości, uzupełnić do pełna olejem.
Słoik zakręcić , odwrócić kilkakrotnie do góry dnem aby składniki zalewy się wymieszały. Odstawić do lodówki na dobę lub dwie.
Podawać udekorowane koprem.
Komentarze