Śledzik wielkanocny z rodzynkami i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie tej potrawy rozpoczynamy od namoczenia rodzynek we wrzątku - uwaga - nie wylewamy wody od moczenia!
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dorzucamy rodzynki. Dusimy wszystko razem przez chwilę, następnie w wodzie od rodzynek rozrabiamy koncentrat pomidorowy z keczupem i dolewamy mieszankę do cebuli. Kiedy nadmiar wody odparuje - przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez chwilkę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe do momentu aż się zrumienią - trzeba uważać, żeby nie przegiąć, bo płatki będą gorzkie. Uprażone płatki mieszamy z cebulką. Płaty śledziowe odcedzamy i kroimy na kawałki. Śledzie możemy wymieszać z ostygniętą mieszaniną lub przekładać je warstwami w misce lub słoiku.
Komentarze