Śledziki z curry

0 (0 ocen)

  • 60 min

Małe co nieco nie tylko na święta.

  • 60 min

Składniki:

  • - około 500 g filetów śledziowych
    - 1 cytryna
    - 3 cebule
    - około 10 ml oleju słonecznikowego
    - 3 ogórki konserwowe
    - około 150 g rodzynek

    - 1 szklanka pikantnego soku pomidorowego
    - 4 łyżki koncentratu
    - 1 mała łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka cukru
    - pół łyżeczki chili
    - 4 łyżeczki curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Ryba Przystawki

Śledziki z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę lub dwie. Następnie wodę odlewamy, płuczemy jeszcze raz i odsączamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia przygotowujemy sos. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w talarki, solimy i smażymy na oleju. Gdy zarumieni się dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Następnie dodajemy zmieszany sok pomidorowy z koncentratem (możemy też dodać trochę ketchupu). Gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zacznie wrzeć dodajemy rodzynki. Sos przyprawiamy solą, cukrem, curry i chili. Gotujemy przez kilka minut.
  • 3. Śledzie kroimy na około 2-3 cm kawałki, układamy w misce lub w słoiczkach. Zalewamy gorącym sosem. Gdy danie ostygnie odstawiamy do lodówki na minimum jedną dobę. Najlepiej smakują po kilku dniach.

Porady

Śledziki najlepiej smakują po kilku dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować