Śledziowa sałata z rzeżuchą

0 (0 ocen)

Sałatka jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Możemy praktycznie przygotować ją „na poczekaniu”. Dodatek rzeżuchy nadaje jej dodatkowo świątecznego akcentu. Oczywiście polecam ją o każdej porze roku nie tylko na Wielkanoc:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 8 filetów śledzia z oleju (bez skórki),
    • Ok 200gram sera żółtego z kawałku,
    • 6 ogórków kiszonych,
    • 1 czerwona cebula,
    • 2 jajka,
    • 1 puszka kukurydzy,
    • Ok 3 łyżki majonezu,
    • Pęczek rzeżuchy,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Natka pietruszki, rzeżucha do dekoracji

Śledziowa sałata z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki przed połączeniem 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy pod skosem w paseczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę.
    Ogórki oraz cebulę kroimy w kostkę. Rzeżuchę siekamy na mniejsze części.
    Tak przygotowane składniki umieszczamy z jednej misce. Dodajemy do nich majonez i mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy