Sałatka jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Możemy praktycznie przygotować ją „na poczekaniu”. Dodatek rzeżuchy nadaje jej dodatkowo świątecznego akcentu. Oczywiście polecam ją o każdej porze roku nie tylko na Wielkanoc:).
Składniki:
Składniki:
• 8 filetów śledzia z oleju (bez skórki),
• Ok 200gram sera żółtego z kawałku,
• 6 ogórków kiszonych,
• 1 czerwona cebula,
• 2 jajka,
• 1 puszka kukurydzy,
• Ok 3 łyżki majonezu,
• Pęczek rzeżuchy,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Natka pietruszki, rzeżucha do dekoracji
Śledziowa sałata z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy pod skosem w paseczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę.
Ogórki oraz cebulę kroimy w kostkę. Rzeżuchę siekamy na mniejsze części.
Tak przygotowane składniki umieszczamy z jednej misce. Dodajemy do nich majonez i mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Gotowe.
Komentarze