Śledziowe różyczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój najnowszy przepis autorski na śledzie. Łączy się tutaj kilka wyraźnych smaków - miodu, musztardy, ostrej papryczki, pomarańczy i orzechów.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3 filety śledziowe w oleju
    Sos
    • 1 łyżka miodu
    • sok i miąższ z 1 pomarańczy
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka musztardy
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 mała papryczka chilli
    • 3 łyżki orzechów pekan

Śledziowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledziowe różtyczki 1. • Każdy filet przeciąć wzdłuż na połowę i zwinąć na ślimaczka. Spiąć drewnianymi patyczkami po 2 sztuki.
    • Pomarańczę przeciąć na połowę, wycisnąć sok i łyżeczką wyjąć miąższ bez białych skórek.
    • Zmiksować z oliwą i musztardą, doprawić.
    • Różyczki śledziowe ułożyć na talerzu, polać delikatnie sosem, aby nabrały koloru pomarańczowego.
    • Resztę sosu zmiksować z orzechami i pokrojoną papryczką chilli.
    • Podawać śledzie z sosem, udekorowane całymi orzechami i plasterkami papryczki.

Porady

Zamiast orzechów pekan można użyć włoskich.

Komentarze

Podobne przepisy