Ślepe jajko

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nazwała je tak moja babcia, a jego smak i zapach pamiętam z dzieciństwa. Ślepe jajko przygotowuje się bardzo szybko, od razu przed podaniem. Jest sycące i tanie. Smakuje dzieciom.

Składniki:

  • 1 łyżka smalcu
    1/2 łyżki margaryny
    cebula
    2 szklanki mleka
    2-3 garście mąki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ślepe jajko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy. Smalec z margaryną roztapiamy razem na patelni na małym ogniu. Szklimy cebulę, cały czas mieszając.
  • 2. Na patelnię z zeszkloną cebulą wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i solimy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mleko Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować