Ciasto śliweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części jedną włożyć do zamrażarki.Pozostałym ciastem wylepić dno blaszki 21x30 wyłożonej papierem do pieczenia.Ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta .
2.BUDYŃ:ugotować budyń z podanych składników i gorący wylać na śliwki.
3.Ciasto wyjąc z zamrażarki i zetrzeć na budyń.Piec 45minut w temp 180stopni.
4.POLEWA CYTRYNOWA:masło roztopić z sokiem z cytryny,dodać cukier i mieszać aż masa będzie jednolita.Polać upieczone ciasto i posypać otartą skórką z cytryny.
Porady
Do ciasta można wykorzystać mrożone śliwki lub zastąpić je morelami przekrojonymi na pół lub jabłkami pokrojonymi w ósemki.
Komentarze