Śliwkowa tarta z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, połącz z posiekanym masłem oraz wszystkimi pozostałymi składnikami ciasta i szybko zagnieć. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się schłodziło.
Z umytych i osuszonych śliwek usuń pestki i pokrój je na ćwiartki lub ósemki.
Około 26 cm formę na tartę wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Na cieście poukładaj śliwki, posyp je cynamonem i podpiecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut.
W czasie pieczenia ciasta, białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj po jednej łyżce cukier (nie przerywając ubijania), a następnie mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę całość ubijaj.
Gotową pianę wyłóż na podpieczonej tarcie i piecz jeszcze około 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy.
Komentarze