Śliwkowa rolada chlebowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja rolada jest dowodem na to, że przygotowanie domowego- pysznego i zdrowego pieczywa jest dziennie proste :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka typ 2000: 750 mililitrów
    - mąka typ 550: 375 mililitrów
    - orkisz: 125 mililitrów
    - woda: 520 mililitrów
    - domowe podwidła śliwkowe: 350 mililitrów
    - sól,: 0.75 łyżeczki
    - masło lub margaryna typu Kasia: 6 dekagramów
    - cukier (czubata): 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - drożdże suszone: 10 gramów
    - mąka pszenna do podsypania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Śliwkowa rolada chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 20 ml letniej wody wsypujemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Orkisz dokładnie miksujemy rozdrabniaczem lub blenderem, dodajemy do zmieszanej mąki pszennej. Wsypujemy sól, wlewamy pozostałą wodę oraz rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie zagniatamy ciasto do czasu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na cienki prostokąt na stolicy obsypanej mąką pszenną. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Zwijamy roladę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
  • 4. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować