Śliwki w occie

4.5 (177 ocen)

Pyszne przetwory o niepowtarzalnym smaku. Idealne jako przekąska bądź jako dodatek do mięs i wędlin.

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    1/4 l octu 6%
    25 dkg cukru
    kilka goździków
    kawałek cynamonu

    opcjonalnie papryczki chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z owoców

Śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć,osączyć, połowę śliwek nakłuć ostrym patyczkiem, druga połowę przeciąć na pół usunąć pestkę. Wszystkie śliwki ułożyć w słoju.
    Do niektórych słoików można włożyć po 1-2 papryczek chilli.
  • 2. Zagotować 3/4 l wody, dodać ocet, cukier i przyprawy i zagotować.
  • 3. Gorącą zalewą zalać śliwki. Potem pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować