Ciastka ślimaczki

5 (193 ocen)

Kolejny smakołyk na świąteczny stół

Składniki:

  • 150 g masła
    75 g cukru
    cukier waniliowy
    duża szczypta soli
    200 g mąki
    30 g kakao
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrami i solą. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na połowę i do jednej z nich dodajemy kakao, zagniatamy. Oba ciasta zawijamy w folie i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
  • 2. Po tym czasie rozwałkowujemy je na 2 prostokąty. Ja wycięłam sobie szablony z papieru i położyłam je cieście, a następnie wycięłam nożem dwa prostokąty o bokach 5 i 25 cm . Jasny prostokąt kładziemy na ciemnym i rolujemy ciasto. Powtarzamy czynność aż wyrobimy całe ciasto. Roladki kroimy na plasterki o grub. 0,5 cm i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować